- goed nieuws van iedereen (want we zien elkaar niet elke week en zo'n gelegenheden zijn ideaal voor de laatste nieuwtjes):
- een huwelijk (al aangekondigd een tijdje terug, maar nu nog maar eens op geklonken)
- een vast contract
- een eigen huisje
- een baby (de eerste in de vriendinnengroep, jeej!)
- fijne samenzijnactiviteitjes
- wandelen in de prachtige omgeving
- een bezoekje aan de wellness
- veel getetter
- veel te veel lekker eten met bijbehorende drankjes (een soort van anti-dieetplan)
- vrijdagavond:
- bladerdeeghapjes uit de oven
- een pakketje van bladerdeeg met zalm en een tomaat-wortelsausje
- (al dan niet warme) appeltaart met vanille-ijs
- zaterdagavond:
- wraps met gehakt, verse groentjes, zure room, kaas en bijbehorende sausjes
- witte chocolade-kaastaart met speculaas en frambozencoulis
Nu, die witte chocolade-kaastaart met frambozencoulis is toch elke keer een voltreffer en dat receptje kan ik jullie toch niet weerhouden. Het is supersimpel, al gelooft niemand dat, en superlekker. Kleine waarschuwing: caloriebommetje. En nee, de ingrediënten mogen niet vervangen worden door light-producten. Als je dessert eet, hoor je dat tegoei te doen. Light doen we eventjes niet aan mee.
Ingrediënten
- 200 gram speculoos
- 100 gram gesmolten boter
- 400 gram witte chocolade (van een goed merk)
- 285 ml room (35% vetgehalte)
- 250 gram zachte kaas, bijvoorbeeld Philadelphia
- 250 gram mascarpone
- frambozen of frambozencoulis (zelfgemaakt of gewoon uit een pakje
Benodigdheden
- springvorm met een diameter van ongeveer 20 à 25 cm of 8 à 10 kleine potjes of glazen
- bakpapier
- grote en een kleinere kookpot om de witte chocolade au bain-marie op te warmen
- potje voor het opwarmen van de boter
- plastiek zakje
- deegrol
- mengkom
- spatel
Hoe? Zo!
Stop de speculoos in een diepvrieszakje en verkruimel de speculaas met de deegrol. Warm de boter op in de microgolfoven of in een pannetje. Meng de verkruimelde speculaas met de boter en verspreid dit mengsel op de bodem van de springvorm die bedekt is met een laagje bakpapier.
Zet de springvorm met de speculaasbodem in de koelkast om uit te harden terwijl je het beslag maakt.
Breek 300 gram witte chocolade in stukjes en warm de chocolade au bain-marie op in een kookpotje. Roer af en toe, zodat alle klontertjes eruit zijn.
Meng de room, de kaas en de mascarpone in een grote kom. In het begin ziet dat er nogal brokkelig uit, zoiets:
brokkenpap |
Na een tijdje krijg je een smeuïge massa, waarin een klopper rechtop kan staan. Leuk om figuurtjes mee te maken, of freggelhaartooien, maar dat is naar het schijnt niet de bedoeling.
Na al dat plezier, voeg je de gesmolten chocolade bij het mengsel en roer je alles goed door. Lepel het mengsel bij in de springvorm en laat alles een paar uur opstijven in de koelkast.
Voor het opdienen rasp je de overgebleven witte chocolade over de taart. Haal je de buitenring van de springvorm weg en dresseer je de taart op de bordjes met een beetje frambozencoulis.
Als alternatief kan je de white chocolate cheesecake ook in aparte glaasjes opdienen, zoals hier getoond wordt:
Een paar kleine opmerkingen:
Voor het opdienen rasp je de overgebleven witte chocolade over de taart. Haal je de buitenring van de springvorm weg en dresseer je de taart op de bordjes met een beetje frambozencoulis.
Als alternatief kan je de white chocolate cheesecake ook in aparte glaasjes opdienen, zoals hier getoond wordt:
Een paar kleine opmerkingen:
- als ik de kaastaart maak, mix ik de ingrediënten met een mixer. De room wordt dan harder opgeklopt, waardoor de taart beter opstijft.
- als de taart niet hard genoeg opstijft om te kunnen snijden, kan je ze eventjes in de diepvries stoppen om harder op te stijven. Dat ze dan in het bord instort, is geen ramp. Smaakt even lekker.
- ingevroren frambozen zijn een goeie optie buiten het seizoen, maar laat die apart ontdooien in plaats van ze al op de taart te leggen terwijl ze opstijft in de koelkast. Anders wordt dat zo'n rozerode smosboel.
- proef pas op het einde van het beslag, als alles erin zit. Anders is er een gevaar dat het beslag al half op is voordat de taart klaar is.
En voor de rest: geniet ervan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten